Få dem TILBAKE til der de hører Hjemme!!!

Det må være flere enn meg som undres over endringen som er skjedd progressivt de siste 10-15 åra. Vil dele noe jeg syns er bekymringsverdig og jeg tenker trenger straks tiltak.

Jeg er så heldig å ha hatt muligheten til å dra på hytta i Drøbak, nærmere bestemt ytre hallangspollen fra jeg var null år. Hver sommer eller sesong var dette tilholdsstedet mange helger, fridager og ferier gjennom barndommen. Mange gode minner og opplevelser ble lagret der. Dette var gjennom 80 og 90 tallet.  

Det var mine besteforeldre som bygget stedet på starten av 70 tallet. Det ble gjort fra bunnen av med rå muskelkraft i hvert tak, så mye sjel i hver stein og spiker på hytta. Og stedet i seg selv er like fantastisk i dag selv om det er blitt noen endringer i faunaen som er uheldig.

Jeg husker veldig godt hvor stor forskjell det var å komme ned på hytta om sommeren. Vi bodde i Ski/Langhus og kun 20 min unna lå sommeridyllen vår. Alt var anderledes der. Trafikkstøy er byttet ut til en og annen motorbåt som passerer nede i "pollen" ellers er det veldig stille. Hytta ligger litt oppi fjellsiden ca 100 meter til sjøen så ikke veldig mange båter man hører spesielt godt heller. Lufta og luktene er helt anderledes. Sjøen gjør helt klart noe med dem så alt virker friskere eller sunnere på et vis. 

De var på et vis eksotisk å komme ned hit. Hver morgen ganske tidlig startet måkene å kakle. Klokke var overflødig for måkene var et tydelig tegn på at sola var på vei opp. Ofte var vi tidlig ute med båten for å fiske, det var viktig å komme seg tidlig ut på fjorden for da bet fisken best, eventuelt sent. Det var alltid fisk og få og vi hadde mange gode fiskeplasser. Forskjellige plasser for forskjellige typer fisk, torsk, sei, hvitting, flyndre og et sted for uer.

Like sikkert som vi viste vi skulle fiske lunch eller middag viste måkene det samme. De hang seg på og fulgte båten med ut. Måkeskrik og latter hørte med hele veien til fisken var ferdig renset på vei hjem. Det var alltid like gøy å se hvor store skrotter og hoder de klarte sluke.

Slik var det, men slik er det desverre ikke lengere. I dag bor jeg litt lengere inn i landet, og er ikke så ofte på hytta av forskjellige grunner. De gangene jeg/vi er der vekkes alltid de gode minnene tilbake. Og noe jeg syns er mest artig fremdeles er å reise på fisketur. Fiskeplassene husker jeg like godt, men fisken er ikke der. Så da har vi forsøkt andre plasser, men med like lite hell. En og annen måke dukker opp kanskje. De kikker innom er ganske stille og dar avgårde etter kort tid for de vet det ikke blir no mat å få. Når det kommer til mat er måker meget smarte vil jeg påstå.

Etter en koselig hyttetur tross elendig fiske og lite sjøfugl liv, reiser vi hjem til Askim igjen. De neste morgene, ukene, månedene hver dag de siste år våkner jeg til måkeskrik og kakling. Det er ikke lengre noe eksotisk med det. Heller vekker de ikke noen gode minner. De er totalt malplassert i sitt miljø her i en liten innlandsby. Jeg syns faktisk ganske synd på dem samtidig som de irriterer og driter ned bilen alltid når den er nyvasket. De hekker oppe på gamle gummifabrikk takene som fungerer som fuglefjell og de vokter dem godt. Her er ingen sjø og lite fisk å få. Så da er det vel noe annet som får dem hit. Mat, som måker er eksperter på å finne må være første forklaring. Mangel på mat er da den andre forklaring. 

Så hva skal vi gjøre? Normalt er det ikke og det burde ikke bli det heller. Jeg vet at yndlings maten til sjøfugl er fisk og skalldyr. Da er det vel på sin plass at de får mulighet å skaffe seg det. Vet også at de setter mer pris på å duppe i bølgene enn rusle rundt på asfalten.

Min tanke er at noe drastisk må skje. All fiske må stanses for en lang periode i oslofjorden og andre steder som sikkert er rammet av  dette og. For en ting er sikkert det er knapt fisk i oslofjoden nå. Så forby all fisking umiddelbart i 10 år fremover. Gjør folk oppmerksomme på hvor alvorlig dette er og fordelene ved å ha en levende fjord er større enn å kunne fiske en 200 grams torsk i ny og ne.

Så kan vi bare håpe at sjøfuglene finner veien tilbake til fjorden og vi kan irritere oss over kråka igjen. Håper spesielt folket som er glad i sjøliv og fiske her rundt vår tomme oslofjord tenker på dette. 

 

La naturen få være slik den er ment å være

Unn deg selv noen nye innputt og tusen takk for at du LIKER min Facebook side.

Nuk's Skriverier

Hilsninger, delinger, tilbakemeldinger ris og ros er alltid velkommen..

Tuuuusen Takk til dere alle!!

#måker #fugl #hage #morgen #hytte #positiv #hytteliv #egasjement #mat #deprimerende #balanse #fiske #80tallet #familie #barn #glede #fisketur #sinnsro #tur #rekrasjoner #åpenbaring #refleksjoner #terapi #følelser #mindfulness #endringer #motivasjon #motivert #mål #forandring  #nysgjerrig #undrende #kreativ #diy #2017

 

 

2 kommentarer

Thomas Frydenberg

24.06.2017 kl.10:33

Spennende tanker dette her. Naturen er tross alt det viktigste vi har.

NUK

24.06.2017 kl.12:17

Thomas Frydenberg: Ja og jeg er ganske sikker på at vår oppførsel har ført til denne situasjonen, så da er det vel også vårt ansvar å prøve rette det opp igjen. Takk for kommentar :)

Skriv en ny kommentar

hits