Grove, Luftige, Sunne, Brød.

En av mine rutiner i løpet av uka er å bake brødvarer. Jeg varierer litt på innhold innemellom men dette er blitt den beste og mest brukte oppskriften nå fortiden. Brød som er grove, gode, sunne(lite salt), og luftige.

Jeg er flittig bruker av svenske varer. Ikke bare for det er det billigere, men større pakker til lavere pris og bredere utvalg er avgjørende. For de som har mulighet burde det ikke være tvil. 


Tørrblanding.
 Ca 1 liter rugmel og ca 1 liter kruskakli

 En halv boks boveteflingor.


Ca 1,5 liter hvetemel
 Alt røres godt sammen med en solid tresleiv.


Rapsolje. Til denne deigen som er ca 5 liter tørt tilsammen bruker jeg 3-4 dl olje. Rører oljen godt inn i melblandingen en god stund for å få den mest mulig fordelt og ikke bare i en klump. Så setter jeg bakebolla i glovarmt vannbad i vasken en stund mens jeg varmer vann og rører ut fersk gjær. Glemte ta bilde av det. Dette gjør jeg for når gjærblandingen og mel/olje blandingen skal blandes så holder tempraturen seg jevnere noe som er bra for hevingen og brødene blir luftigere. 

Gjærblanding. Jeg varmer ca 2 liter vann til kroppsvarme/fingersjekk. Viktig å ikke ha for varmt. Har i ca 7-10 g salt og 1-2 spiseskjeer sukker. Salt mengden her er meget liten i forhold til deigstørrelsen, kun for saltet gjør så luftboblene i hevningsprosessen ikke skal kolapse helt og smaksforsterker. Sukker for bedre gjæring, smaksforsterker og brødet holder seg ferskere/saftigere. Løser opp 2 X 50g ferskgjær og tilsetter den tempererte mel med olje blandingen.
Fordeling.
Bruker ikke hele gjærblandingen på 2 liter, tilsetter mens jeg rører og elter deigen til den slipper bollen, ikke klissete og ikke tørr. Så går turen videre rett i ferdigsmurte brødformer. Ingen heving i bollen. Smører på med vispet egg/vann/bittelitt salt blanding og strør over masse valmuefrø :) Brødformene fyller jeg godt under kanten, så de ikke hever ut. Rundstykkene lager jeg av siste rest deig. Ruller bolla dypper de i skålen med egg så i skål med valmue/sesam frøblanding.


Da er det bare å la det heve seg i ca 45 min.

Steketid. Brød: 45 min på 210 grader. Rundstykker: 30-35 min 210 grader

Lykke til og nyt masse min kjære leser :)

Unn deg selv noen nye innputt ved å LIKE min Facebook side

Nuk's Skriverier

Hilsninger, delinger, tilbakemeldinger ris og ros er alltid velkommen..

Setter jeg masse masse stOOOr pris på!!

#brød #bakverk #bakeglede #rundstykker #groverundstykker #sesamfrø #valmuefrø #kruskakli #litesalt #salt #lite #brødutensalt #luftig #matfrabunnen #baketips #oppskrift #bilder #fremgangsmetode #tips #bake #hjemmebakt #sunt #nysgjerrig #undrende #kreativ #diy #2017

2 kommentarer

Monica Kongsberg

14.07.2017 kl.15:02

Mmmm.. Det så ille bælgodt ut 😊 skulle vært baker du Kim 😊 synes jeg kjenner den deilige lukten av nybakt brød 😋😋😋

NUK

14.07.2017 kl.20:49

Monica Kongsberg: Ja det er en veldig god lukt :) Og de første skivene, ferske og varme er nydelig da :)

Skriv en ny kommentar

hits